Trwa ładowanie proszę czekać ...

Sala i weselne menu – gwarancja udanego przyjęcia

14 czerwca 2017

Przyszli małżonkowie muszą dopilnować wielu szczegółów, by przyjęcie weselne przebiegło bez zakłóceń, a wszyscy uczestnicy dobrze się bawili. Jednak na wspomnienie całego wesela najbardziej rzutuje estetyczny wygląd sali oraz podawane potrawy i w pierwsze kolejności to na tych sprawach powinni skupić się przyszli państwo młodzi. Decyzja o wyborze sali, a co za tym idzie usług kulinarnych, musi zapaść dość wcześnie – terminy w popularnych i cieszących się uznaniem lokalach są rezerwowane z nawet rocznym wyprzedzeniem. Pomimo wielu obowiązków i presji czasu, do tego tematu trzeba podejść z dużą uwagą i uwzględnić rzeczy, które na pewno zostaną dostrzeżone przez gości.

Sala dopasowana do uroczystości
Wesela rządzą się swoimi prawami i nie każda sala jest w stanie zapewnić warunki do całonocnej zabawy. Przede wszystkim problemem może być wielkość – jeśli gości jest sporo konieczny będzie lokal, który sprosta temu wyzwaniu. Goście nie mogą być stłoczeni przy stołach, trzeba dać im też możliwość nieskrępowanej zabawy na parkiecie. Lepiej nie sugerować się własnymi odczuciami, co do wielkości pomieszczenia, ale zaufać właścicielowi lub menadżerowi, który zaproponuje pomieszczenie dobrane do liczby uczestników. Wydzielone miejsce do tańca, podest dla orkiestry lub DJ-a oraz klimatyzacja to podstawa i sala, która nie zaspokaja tych potrzeb, nie będzie odpowiednia na wesele.

Weselne menu
Wystawność przyjęcia zależy w dużej mierze od zasobności portfela organizatorów. Dobrze, jeśli dana restauracja lub hotel daje możliwość wyboru między różnymi zastawami – zawsze powinien się w nim znaleźć uroczysty obiad, ale kolejne pozycje, czyli ilość ciepłych dań, owoce i ciasta, pozostają kwestią wyboru nowożeńców. Takie rozwiązanie zaproponował klientom na przykład Hotel Lenart nieopodal Krakowa. Niezależnie od tego, jak rozbudowane będzie menu, należy zadbać, by żaden z gości nie czuł się pominięty – jeśli wiemy, że wśród rodziny i znajomych są osoby z alergiami pokarmowymi lub znajdujące się na specjalnej diecie, powinno być to uwzględnione przez kucharza. Sporą oszczędnością dla pary będzie także policzenie mniejszych dziecięcych porcji, za które można zapłacić połowę ceny, a w przypadku maluchów do sześciu lat w ogóle zrezygnować z opłat.